ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
1931 …Ο πρώτος κολυμβητικός αγώνας κατα μήκος του νότιου μόλου του λιμανιού
Πρώτος νικητής στα 1500 μ. ελεύθερης κολύμβησης ο Μάριος Δικαιάκος.
Εκείνη τη 10/ετία του ‘30 διακρίθηκαν ο αθλητής μεγάλων αποστάσεων και καταδύσεων, ο Θεμιστοκλής Συκιώτης, ο αξέχαστος Π. Ιωαννίδης και ο Σ. Κάρτσωνας στις καταδύσεις ,«το πουλί της παραλίας».
Όλα χάνονται το 1940 για να’ ρθει το 1946 όπου με μιά ανάσα ΟΛΑ άρχισαν να λειτουργούν
αργά-αργά και το 1948, διοργανώνονται οι πρώτου μεταπολεμικοί αγώνες «ΑΚΡΟΠΟΛΙΑ»
Ι. Παπαδέας (αθλητής του ΝΟΚ).
«Λένε πως ότι αποτυπώνεται στο μυαλό του μικρού παιδιού, είναι ανεξίτηλο.
Πράγματι θυμάμαι … η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα.
Ο αντιβραχίωνας λες και θα βούλιαζε. Σαν να τους βλέπω όλους τώρα. Καλά-καλά τότε δεν κατάλαβα πώς έμπλεξα και κυρίως δεν κατάλαβα πώς εκείνη η … εκκίνηση θα ήταν εκκίνηση μιάς θητείας στον όμιλό μας, που έμελλε να κρατήσει μέχρι το 1963».
Πολύ δραστήριος μεταπολεμικός πρόεδρος του σωματείου υπήρξε ο Β. Γεωργόπουλος που εκτελούσε και χρέη αυτοδίδακτου προπονητή. Τόσο αυτός όσο και ο διάδοχός του Τάκης Καλιαμβάκος –επίσημος προπονητής κολύμβησης-, κατάφεραν να δώσουν υπόσταση στο σωματείο και πανελλήνια αναγνώριση.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία έρχεται απο τον Δημητρη Καίσαρη
που καταλαμβάνει την 1η θέση στα 100μ ύπτιο στους πανελληνίους αγώνες το 1962 και το 1963.
Το μέγεθος της επιτυχίας αυτής μπορεί να το αναλογιστεί καποιος, αν σκεφθεί ότι ο Δ. Καίσαρης έκανε προπόνηση 3 μήνες στη θάλασσα και συναγωνίστηκε αθλητές που προπονούντο σε πισίνες ολοχρονίς.
Η πρώτη χρυσή περίοδος έρχεται το 1971 με προπονητή το Δημήτρη Περσάκη, που εφαρμόζει τo ειδικό σύστημα προπόνησης (interval), εντελώς πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη, και ο ΝΟΚ κατακτά το Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα επί 3 συνεχόμενες χρονιές. Οι περισσότεροι κολυμβητές ανεβαίνουν στο Βάθρο των νικητών.
Οι πολυ σημαντικές επιτυχίες εκείνης της εποχής υπήρξε η αφορμή για να ξεκινήσει η κατασκευή του Δημοτικού κολυμβητηρίου
Μέχρι το 1976 οι κολυμβητές του σωματείου προπονούνταν και αγωνίζονταν αρχικά στο λιμάνι μέχρι το 1974 και στη συνέχεια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Ακτής ΝΟΚ.
1976 ολοκληρώνεται η κατασκευή του δημοτικού κολυμβητηρίου ως επιστέγασμα των διαχρονικών επιτυχιών του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.
Η κατασκευή του κολυμβητηρίου ήταν η θρυαλλίδα της σύγχρονης επιτυχημένης πορείας του κολυμβητικού τμήματος
Ακολουθούν νέες χρυσές σελίδες στην ιστορία του ΝΟΚ που ξανακατακτά δύο φορές το Πανεπαρχιακό Πρωτάθλημα (1979, 1980) και με τη κατακτηση αρκετών βαθμών στο πανελλήνιο.
Μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου υπήρξε ο Ηλίας Μάλαμας, ο οποίος κατέκτησε πολλά μετάλλια
στο ύπτιο και στο ελεύθερο, κατέρριψε πολλά πανελλήνια ρεκόρ μικρών κατηγοριών και το πανελλήνιο ανδρών στα 100 μ. ύπτιο (1.01.04 το 1982), πήρε χρυσά μετάλλια στους βαλκανικούς αγώνες νέων (1981) και ανδρών (1984) και μετείχε στις Ολυμπιάδες 1984 και 1988. Από το 1980 ως το 1985 που αγωνίστηκε με το ΝΟΚ, ο Μάλαμας κατέκτησε 6 χρυσά, 5 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Από το 1986 εντάχθηκε στον Ολυμπιακό.
Τη δεκαετία του ’80 σημαντική ήταν επίσης η συνειφορά του Σταυριανέα στο ελεύθερο και του Λυμπέρη