log in

Κλασική

Κλασική

Τότε ...

Όταν το λιμάνι ήταν γεμάτο από καράβια και ιστιοφόρα που έπαιρναν και έφερναν εμπορεύματα, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, όταν τα μουράγια έγερναν από το βάρος των εμπορευμάτων σύκων, σταφίδων, ελιών, ρίγανες κ.ά., όταν οι ιταλικές «σκούνες» έπαιρναν τα κρασιά του «ΖΑΝ & ΡΟΣ» , όταν οι μύλοι «Ευαγγελίστρια» έστελναν αλεύρια σε όλη τη χώρα ακόμα και στα υπό ιταλική κατοχή Δωδεκάνησα, όταν την πρωινή ησυχία την «ξύπναγε» η σειρήνα της φάμπρικας με τα μετάξια και όταν από τις πρωινές ώρες η παραλία γέμιζε από κάθε λογής ανθρώπους κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, που τους κατέβαζε το γραφικό τραμ, το πρώτο σ’ όλη την Ελλάδα, τότε παραλιώτες και Καλαματιανοί φίλοι, άνθρωποι που η αλμύρα της θάλασσας είχε ποτίσει το πετσί τους, εκεί στις βόλτες του αντιβραχίωνα, στις ταβέρνες, στην ώρα της δουλειάς, στις «πόστες» και στις πλατφόρμες, στα γραφεία και όπου αλλού βρίσκονταν, μιλούσαν και αγωνιούσαν ταυτόχρονα για την ίδρυση του «Ναυτικού-Αθλητικού-Ποδοσφαιρικού Συλλόγου» με το όνομα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

Όλη αυτή η προσπάθεια άρχισε το 1924. Το 1923 είχαν προηγηθεί ανεπίσημα αγώνες ιστιοπλοΐας με βάρκες «πάσσαρες» και είναι βέβαιο πως αυτό το γεγονός ενίσχυσε τις κινήσεις και τις προσπάθειες, που τις βλέπουμε πιο έντονες τον επόμενο χρόνο.

Το 1931 μαζί με τον ιστορικό σύλλογο της πόλης μας τον «Μεσσηνιακό» , διοργανώνονται κολυμβητικοί και ιστιοπλοϊκοί αγώνες, που η επιτυχία τους εδραίωσε την πεποίθηση να προχωρήσουν στην αναγνώριση πλέον και επισήμως του Συλλόγου. Έτσι το 1932 στις 21 Μαρτίου εγκρίθηκε από το πρωτοδικείο της Καλαμάτας το πρώτο καταστατικό με την επωνυμία «ΝΑΥΤΙΚΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ - Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

Ο Μάριος Δικαιάκος με δύο επιστολές του προς τον ΝΟΚ στις 29/6/72 και στις 4/11/91, μας λέει ότι ο πρώτος πρόεδρος του «Ποσειδώνα» το 1932 ήταν ο αείμνηστος Γ. Κοντόλαιμος, υφασματέμπορος. Σ’ αυτό το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετείχαν οι αείμνηστοι Παύλος Δικαιάκος, Νίκος Συκιώτης, Αλκιβιάδης Πιερρακέας, Γ. Ασημάκος, Δημ. Κατσαμπάνης, καθώς και οι κ.κ. Σωκράτης Καλογερέας και Σωτήρης Δικαιάκος.

Μετά τον Κοντόλαιμο, πρόεδρος αναδείχθηκε ο Παύλος Δημακάκος, ο οποίος είχε και τον ρόλο του αυτοδίδακτου προπονητή.

Βρήκα σε μιά επιστολή και σας μεταφέρω ένα στοιχείο που δείχνει το πόσο αυτοί οι άνθρωποι τότε, ανιδιοτελώς, είχαν ταχθεί στην ιδέα του αθλητισμού και το πόσο πάσχιζαν να την μεταδώσουν προκειμένου να γευθούν τα οφέλη του, πέραν της σωματικής άθλησης, τα οφέλη τα πνευματικά, καθώς και την κοινωνική συμβολή του.

Ο αείμνηστος Γ. Ασημάκος θυμάμαι, μας είχε δώσει μιά χειρόγραφη επιστολή την οποία υπέγραφαν ο Παν. Σάλμας, δικηγόρος, τότε Δήμαρχος και πρόεδρος του «Μεσσηνιακού» και ο γενικός γραμματέας επίσης του «Μεσσηνιακού» και μετέπειτα πρόεδρος Β. Παλαμάρας προς τον «Ποσειδώνα» , στην οποία επεσήμαναν την εκ πρώτης όψεως, τότε, αθώα έκφραση «ένας παραλιώτης είναι Καλαματιανός, ένας Καλαματιανός όμως δεν είναι παραλιώτης».

Αυτή η θέση είχε εντοπισθεί από τους προαναφερθέντες παράγοντες, ότι είναι ίσως και αυτή η φράση τροφοδότης μίας διένεξης που υπήρχε τότε, μεταξύ των συνοικιών και των γειτονιών, που κάθε άλλο παρά καλά αποτελέσματα είχε και προκειμένου ο αθλητισμός να συμβάλλει, αθέατος, στην εξάλειψη αυτών των ακραίων και χωρίς νόημα, βλαβερών θέσεων, απεφάσισαν συστηματικά και στα αθλητικά τμήματα και στις διοικήσεις, όπου αυτό ήταν εφικτό να εισχωρούν μέλη από τις «κοινωνίες» ... εάν μπορούμε να το πούμε, όλου του Καλαματιανού χώρου.

1931 ...

Πρώτος νικητής στα 1500 μ. ελεύθερης κολύμβησης ο Μάριος Δικαιάκος.

Σ’ αυτούς τους αγώνες πρέπει να πούμε ότι πέρα των διοργανωτών (Μεσσηνιακού - ΝΟΚ) βοήθησε πολύ και ο τότε Νομάρχης Κρεββατάς, καθώς και ο Πρόεδρος της Ε.Θ.Ε. (Ελληνική Θαλάσσια Ένωση) ναύαρχος Λούνδρας, ο οποίος και παραβρέθηκε και εκφράστηκε ενθουσιωδώς για την αθρόα συμμετοχή και την επιτυχή οργάνωση των αγώνων.

Αυτά γράφει στην επιστολή του ο Μάριος Δικαιάκος.

Επί προεδρίας Παύλου Δημακάκου που στο Δ.Σ. είχε πλέον ενεργό δράση και ο αείμνηστος Β. Γεωργόπουλος , ναυτικός πράκτορας, οι αγωνιστικές εκδηλώσεις που προέβαιναν, είχαν Πανελλήνια απήχηση και ακτινοβολία και επανειλημμένως ο «Ποσειδών» εδέχθη τα συγχαρητήρια της Ε.Θ.Ε.

Για εκείνη τη 10/ετία του ‘30 πρέπει να αναφέρω και έναν άλλο μεγάλο αθλητή μεγάλων αποστάσεων, το Θεμιστοκλή Συκιώτη, που είχε επιτυχίες και στις καταδύσεις, όπως και τον αξέχαστο «.........» Π. Ιωαννίδη. Τόσο ο Μάριος Δικαιάκος όσο και ο Θεμιστοκλής Συκιώτης μαζί με τον Πρόεδρο Παύλο Δημακάκο διακρίνονται στην ένθετη φωτογραφία και οι νεώτεροι ας δουν τα μαγιό της εποχής εκείνης που φορούν οι πρωταθλητές μας.

Διαβάζω σ’ ένα ανάτυπο ότι το 1932 επί Προεδρίας Δημακάκου, ο «Ποσειδών» καλλιεργεί τ’ αθλήματα : ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ - ΠΟΛΟ, καθώς και το ποδόσφαιρο, χωρίς να έχω άλλα στοιχεία για την 10ετία του ‘30. Έτσι έρχεται το μοιραίο για την ανθρωπότητα 1939-1944. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Όλα χάνονται για να’ ρθει το 1946 όπου με μιά ανάσα ν’ αρχίσουν ΟΛΑ να λειτουργούν αργά-αργά και το 1948, στις 17 Ιουλίου, έτσι λέει ένα κιτρινισμένο χαρτί που έχω, το Ναυτικό τμήμα του «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ» μαζί με τα αντίστοιχα Ναυτικά τμήματα των άλλων σωματείων της Καλαμάτας μας, «ΑΠΟΛΛΩΝ» , «ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ», «ΑΕΚ» και με την οικονομική υποστήριξη της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», έγιναν τα Α’ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΑ.

Εάν προσέξατε αναφέρομαι στο Ναυτικό Τμήμα του «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ» και τούτο γιατί όπως προανέφερα υπήρχε και το Ποδοσφαιρικό Τμήμα, που η πρώτη μεταπολεμική ομάδα ήταν : Τερματοφύλακες Νικολακέας - Κατσουλέας Π. - Λεμπέσης Παν. και οι : Κομματάς Ι. - Σκαλκέας Λάκης - Κουτούβελας Γ. - Ανδροβιτσανέας Παν. - Μπιτζωνίδης Ηρ. - Μπιτζωνίδης Τέλης - Ξαρχέας - Νταϊφάς Πάνος - Μανωλάκος Αντ. - Κάρτσωνας Γ. - Κοντόλαιμος Γ. - Παρθένιος Νίκος - Παρθένιος Ιωάν. - Κάστανος Τάσος - Ραμμέας Μίμης - Βρυώνης Δημ. - Μουσελίμης Σωτ. κ.ά. εις δε το Δ.Σ. , μεταξύ των άλλων ο δραστήριος και αγαπητός παραλιώτης Δημήτριος Καραγεώργης.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Α’ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΙΣΤΟΡΙΑ Ν.Ο.Κ.»

Kalamata

Log in or create an account

Κονσόλα Αποσφαλάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων